Jesteś tym, co przyswajasz – dieta w kontekście zdrowia włosów

Sposób odżywiania oraz jakość przyjmowanych produktów mają ogromne znaczenie dla całego organizmu, dlatego w dużej mierze decydują o kondycji włosów. Składniki pokarmowe uzyskane w trakcie trawienia, są wchłaniane w jelitach, a następnie rozprowadzane przez system naczyń krwionośnych po całym ciele, także do mieszka włosowego.

W pierwszej kolejności witaminy, mikro– i makroelementy dostarczane są do narządów kluczowych dla właściwego funkcjonowania organizmu czyli m.in.: mózgu, serca, wątroby, nerek, a dopiero na samym końcu zaopatrywany jest mieszek włosowy.

Należy pamiętać, że nie tyle jesteśmy tym co spożywamy, ale tym co trawimy i wchłaniamy, dlatego niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mieszka włosowego są: właściwy stan układu pokarmowego i dobry skład przyjmowanych pokarmów.

 

Uwzględnij te substancje w diecie dla zdrowia włosów:

 

  • Witaminy z grypy B czyli
    witamina B1 (tiamina) bogate źródła: wieprzowina, ziarna słonecznika, pistacje

witamina B2 (ryboflawina) bogate źródła: wieprzowina, wątróbka, migdały

witamina B3 (witamina PP, niacyna) bogate źródła: drożdże, wieprzowina, otręby pszenne

witamina B5 (kwas pantotenowy) bogate źródła: wątróbka, tłuste ryby, wieprzowina

witamina B6 (pirydoksyna) bogate źródła: drożdże, kasza gryczana, wieprzowina

witamina B7 (witamina H, biotyna) bogate źródła: wątróbka, jajka, orzechy włoskie

witamina B9 (kwas foliowy) bogate źródła: wątróbka, szpinak, szparagi

witamina B12 (kobalamina) bogate źródła: wątróbka, ostrygi, tuńczyk

dlaczego ? : kompleks witamin B powoduje prawidłowy wzrost włosa, utrzymuje właściwe funkcjonowanie gruczołów łojowych, poprawia pigmentację włosów, hamuje rozwój stanów zapalnych

 

  • Witamina A bogate źródła: produkty roślinne (beta–karoten) marchew, bataty, dynia oraz produkty zwierzęce (retinol) wątroba, jaja, tłuste ryby
    dlaczego ? : wpływa na tempo wzrostu włosa i reguluje proces złuszczania naskórka

 

  • Witamina D bogate źródło: tłuste ryby, wątróbka, żółtka jaj, tran
    dlaczego ?: stymuluje porost włosów, reguluje procesy odnowy naskórka

 

  • Witamina E bogate źródła: orzechy włoskie, migdały, szpinak, sałata
    dlaczego ?: poprawia dokrwienie mieszków włosowych, reguluję prace gruczołów łojowych

 

  • Witamina K bogate źródła: szpinak, brukselka, zielona herbata
    dlaczego ?: wpływa na utrzymanie prawidłowej kondycji włosów, reguluje proces wydzielania sebum

 

  • Witamina C bogate źródła: natka pietruszki, żółta papryka, brukselka

dlaczego ?: poprawia dokrwienie mieszków włosowych, stymuluje produkcje białek budulcowych włosów, neutralizuje wolne rodniki uszkadzające włosy

 

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe czyli →
    omega 3 bogate źródła: sardynki, łosoś, siemię lniane

omega 6 bogate źródła: olej kukurydziany, olej słonecznikowy, olej szafranowy

omega 9 bogate źródła: oliwa, awokado, migdały

dlaczego ?: przyspieszają regenerację skóry

 

  • Żelazo bogate źródła: wołowina, szpinak, suszone morele
    dlaczego ?: odpowiada za transport tlenu w organizmie, reguluje cykl wzrostu włosa

 

  • Cynk bogate źródła: ostrygi, wątróbka, pestki dyni
    dlaczego warto: wpływa na prawidłowy przebieg cyklu wzrostu włosa, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego

 

  • Selen bogate źródła: orzechy brazylijskie, tuńczyk, pszenica

dlaczego?: reguluje pracę tarczycy, jest antyoksydantem, minimalizuje stany zapalne, co ciekawe selen pośrednio ogranicza negatywny wpływ promieniowania ultrafioletowego na mieszek włosowy

 

  • Magnez bogate źródła: pestki dyni, kakao, migdały

dlaczego ?: wspomaga prawidłowe różnicowanie komórek

 

  • Miedź bogate źródła: wątróbka, orzechy nerkowca, spirulina

dlaczego ?: pierwiastek ten jest kluczowy dla powstawania barwnika włosów oraz skóry – melaniny

 

  • Krzem bogate źródła: migdały, fasola, płatki owsiane

dlaczego ?: stymuluje porost włosów

 

  • Siarka bogate źródła: mleko krowie, czarne porzeczki, fasola

dlaczego ?: wspomaga syntezę keratyny czyli głównego białka budulcowego włosów

 

  • Wapń bogate źródła: parmezan, mak, jogurt naturalny

dlaczego ?: wpływa na gospodarkę hormonalną, a przez to na funkcjonowanie mieszków włosowych

 

Przyjmowanie witamin oraz mikro–  i makroelementów powinno być zbilansowane. Zarówno niedobór, jak i nadmiar konkretnych substancji może prowadzić do nasilenia problemów z włosami i skórą głowy.

 

Dla dobrego funkcjonowania włosów równie ważne są inne zdrowe nawyki:

  • pamiętaj aby przyjmować właściwą ilość wody (2–5 litrów dziennie)
  • podejmuj aktywność fizyczną (Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wykonanie około 8 000 kroków dziennie)
  • zadbaj o właściwą ilość i jakość snu (przeciętnie 7 godzin)
  • wprowadź techniki relaksacyjne (rób to co sprawia Ci przyjemność np. posłuchaj muzyki, wyjdź na spacer, porozmawiaj z przyjacielem)
  • unikaj papierosów i alkoholu

 

Zapraszamy na konsultacje oraz zabiegi do specjalisty trychologa – mgr Magdaleny Pyzik.

Umów wizytę
Napisz do nas
Formularz kontaktowy